КАКВО Е ДЕКУПАЖ И КАК СЕ ПРАВИ

преди 7 години, 8 месеци, 11 дни
КАКВО Е ДЕКУПАЖ И КАК СЕ ПРАВИ

Декупажът не е просто хоби да прекарате свободното си време, но истинско изкуство, което се състои в даването на нов живот на предмети от всякакъв вид. С тази техника може да украсявате най-различни повърхности. Декупажът има древен произход и е имал своя връх в Европа през седемнадесети век.

Техниката е доста лесна, но това хоби или по-точно изкуството ви позволява да получите страхотни резултати, така ви увлича, че не сте в състояние да спрете. Думата ДЕКУПАЖ означава "изрязвам" или казано с други думи създаване на колаж или хартиена апликация. Тази техника в действителност е за украсяване на предмети, като използвате отпадъци и изрезки от хартия. Така изрязваните изображения от хартия ги поставите на мебели или аксесоари за дома и получавате интересна симулация на живопис.

Фигурките могат да се апликират върху всякакви гладки повърхности (дърво, метал, стъкло, керамика, дебел картон). Можете да използвате илюстрации от хартия (изрязани от книги, списания и т.н.), но също така и от плат, и дори дантела, панделки, пресовани цветя. Най-важното нещо е да изрежете внимателно мотивите за декорация. Също така важно е точното чувство за композиция, и чувство за цвят. Тези два аспекта ви позволяват да създадете нещо наистина професионално и оригинално!
Материалите могат да бъдат намерени в магазините за изкуството, антикварни магазини, тържища, но също и в каталози и стари книги. Може да са подходящи (ако не са прекалено дебели), дори и тапети, опаковъчна хартия, плакати, поздравителни картички. Почти всичко в действителност. Най-важното нещо е да оставите въображението и творчеството да дадът смисъл на вашата работа.
След като сте избрали хартия, за да я използвате върху предмет, ще трябва старателно да го почистите преди да започнете да го уксрасявате. Ако предметът, който искате да декупажирате е стар и олюпен, преди да започнете декорацията, почистете и пригладете старателно със шкурка. С декупаж може да украсявате и нови предмети, но това няма да е необходимо, ако ще се покрива цялата повърхност с изрезки. Ако, обаче, само част от предмета ще бъдат покрит с изрезки от хартия, можете да започнете с основната украса. Използвайте ножици нормални за право рязане, и ножици с извити връхчета (има и специфични такива за декупаж) за големи части или назъбени. Изрежете внимателно и точно украсата, като опитвате да режете хартията с ножица наклонена малко в дясно. Опитайте се да композирате работата предварително, (като поставяте временно картинките) и след това очертаете контура с молив. Намажете всеки дизайн обилно с лепило. Поставете картинката в точната позиция нарисувана с молив. Лепилото трябва да се разрежда с вода (2 части лепило, 1 част вода). Много е важно да се обърне внимание на въздушните мехурчета, които се образуват. Мехурчетата или ако има бръчици се отстраняват леко с пръсти, а след това покривате с лепило. Когато сте налепили всичко и цялата композиция е завършена, покривате с лепило цялата повърхност на предмета, дори да има места без апликация. Бъдете много внимателни и грижовно полагайте лепилото. Когато зсъхне можете да повторите с още една ръка и оставете да изсъхне идеално. Като покриете повторно с лепилото резултатът ще е много по-добър.

Декупажът е един много уникален и забавен начин да се ангажирате с нещо в свободното си време, източник на голяма гордост и удовлетворение, след като завършите Вашето произведение.Показаните неща може да намерите за "Artelly" тук: http://www.ruchnaizrabotka.com/u-75/Artelly/

За "Handmade decorations", тук: http://www.ruchnaizrabotka.com/u-777/radinna/

0 коментара
Трябва да се регистриран потребител за да добавите коментар! Ако вече сте регистрирани, моля влезте с потребителя си, можете да го направите като кликнете тук: Вход!