Елена Делийска - Artelly

преди 6 години, 4 месеци, 22 дни

От тази година решихме да ви запознаем отблизо с авторите, които са част от нашата общност. Първият автор, на който се спряхме е лъчезарната Елена Делийска от прекрасния български град Пловдив.

Artelly

Елена е завършила ВИХВП Пловдив, спец. Автоматизация на биотехнологичните процеси. Родена е в Пловдив, зодия Телец, а годините, както казва тя ... „те са без значение за твореца”.

Това е човекът, който стои зад името Artelly!

Профил на Artelly Artelly

Кога и как започна да се занимаваш с изкуство?

Изкуството винаги е било част от мен. Като дете много обичах да рисувам. След като завърших висшето си образование започнах да се занимавам с моден дизайн, в последствие с рисувана анимация, а през изминалата 1 година и с декорация на различни предмети с техника декупаж и рисуване. Отначало започнах като на шега, от любопитство. Видях сътворени прекрасни неща с тази техника и си казах, че трябва да опитам. Така декупажът се превърна в моята страст.


Какво ти дава и какво ти отнема изкуството?

Изкуството не може да отнема, то само дава. Когато извадя четките, боите и останалите необходими материали се чувствам в моя си свят – емоционален, красив, без дребнавости. Така се разтоварвам. Изкуството е мост между мен и останалите хора.

Изкуството при теб е хоби или основен източник на средства?

На този етап изкуството при мен е по-скоро хоби, но с идея за развитие.

Artelly


Какво най-много те вдъхновява, за да седнеш да твориш?

Вдъхновяват ме различни неща. Един разговор, едно цвете или топъл слънчев ден. Мога да видя нещо, което да ме провокира и да ме накара да го пресъздам пречупено през моята призма. Това, което ме зарежда най – много, обаче и ме кара да творя нови и още по-красиви неща е усмивката и добрата дума на хората, до които са достигнали моите произведения. Когато някой ти каже, че си направил празника му по-красив - това е признание за теб и творчеството ти.


Като човек на изкуството, чувстваш ли се по-различна?

Всеки по своему е различен. Мен ме радват и малките неща, тези на които други хора може дори да не обърнат внимание.

Artelly

Какво точно правиш и създаваш в творчески план?

Това, което правя е ръчна декорация с техника декупаж и рисуване. Прилагам го върху различни предмети – чинии, бутилки, чаши, кутии, свещи, мебели, аксесоари и всичко, за което се сетите. Работя и с полимерна глина, с която стават уникални декорации и бижута.


Как успяваш да си в течение с новостите и откъде се информираш?

Обичам да се разхождам, да наблюдавам. Заглеждайки се в една витрина откривам много неща. Много ми помага и интернет и най- вече чуждите сайтове за декупаж. Има и български фирми, които предлагат материали за декупаж, но за някои неща се оказва, че дори не са чували. Затова много често ми се налага сама да намеря начин, за да достигна до желания ефект.

Artelly


Трудно ли е в България да правиш това, което правиш и с какви трудности си се сблъсквала, ако си имала такива...?

Забелязвам, че все повече хора започват да ценят ръчната изработка. Искат да притежават нещо, което е направено специално за тях, нещо, в което авторът е вложил емоции и много любов. Това ме радва изключително много – да успеем да излезем от шаблона на поточната линия.

Иначе трудности има навсякъде, зависи човек как е настроен. Аз съм положителен човек и се опитвам да гледам от добрата страна на нещата. Трудностите трябва да се преодоляват. Така се развиваме.

Artelly

Кажи ни какво представлява декупажът - няколко изречения от професионалист?

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение основно от хартия, но може и от дърво, кожа или тъкан. След това мотивът се залепя или с помощта на различни техники за декупаж се прикрепя върху повърхността за декориране. По този начин се вдъхва живот на старите вещи, а най-обикновени предмети се превръщат в истински произведения на изкуството. Декупаж може да се направи на практика върху всичко. Направените по този начин предмети са особено красиви и хармонични.

Artelly


Какво би казала на хората, които искат да се занимават с изкуство?

Ако изпитват необходимост и желание да творят нека го направят. Изкуството е начин да изразим себе си. Но нека не си мислят, че е лесно. Трябва да имат търпение и упоритост.

Artelly


Какво мислиш за сайтове, като Ръчна изработка? Помагат ли на авторите да стигат до повече хора, подкрепят ли ви, оказват ли съдействие?

Сайтове като Ръчна изработка дават възможност на повече хора да се докоснат до изкуството.

Приветствам Ви за идеята да популяризирате ръчната изработка. Сърдечни благодарности на целия екип на Ръчна изработка – с ръце и сърце. За една година успяхте да популяризирате много автори, в това число да представите и много от моите творения. Благодаряние и на вас намерих нови почитатели. Продължавайте в същия дух да подкрепяте българските творци, защото ръчно изработените изделия носят огромен положителен заряд. Те са огледало на душата на твореца.
Artelly

0 коментара
Трябва да се регистриран потребител за да добавите коментар! Ако вече сте регистрирани, моля влезте с потребителя си, можете да го направите като кликнете тук: Вход!