Какво е Квилинг?

преди 8 години, 2 месеци, 27 дни

Какво е Квилинг?


Какво е Квилинг?Квилингът, "хартиен филигран," е вид изкуство, но може да бъде превърнато забавна игра... Това е много проста техника, за която се използват нарязани ленти хартия на малки ивици или велпапе. Хартиените ленти се навиват на ролки и след това се моделират с ръце, за да се създадат много различни форми, с които може да украсявате всичко, което искате.

Думата quilling в превод означава "навивам","набирам" или "бродирам". Самото изкуство произлиза от името quill, което означава „паче перо”. Пачето перо се е използвало, като инструмент от монахините още през средновековековието в Европа (края на 14-ти началото на 15-ти век). С него са навивали хартиени ивици с позлатени краища и са създавали шедьоври, които изглеждали направени изцяло от златни нишки. Няколко века по-късно, квилингът е средство за забавление сред дамите, а през 20-ти век почти е бил забравен. Едва в края на миналия век започва отново да се гледа на него, като на изкуство.

Квилингът позволява да създавате безброй много различни неща, като поздравителни картички, украси за Коледа и други празници, цели картини, малки фигурки, които може да използвате като орнаменти или като магнити за хладилник. Можете да сътворите истински произведения на изкуството.

Какво е Квилинг? Процесът не е труден, но има някои основни стъпки, които трябва да се спазват. Първо, трябва да се вземе лист цветна хартия, ако е възможно. Изрежете много тънки ленти, с височина от около 3 мм. и дължина от 30 см. Избраните мерки се използват само като указание, и ако сте учили тази техника можете да ги промените според вашите нужди. Вече на пазара има и опаковки с готови ленти. Ако предпочитате даси ги направите сами, когато сте нарязали лентите, ще ги навиете, като използвате специалния инструмент за навиване. Ако не разполагате с този инструмент можете да "се задоволите" с няколко други неща: дървен шиш или малко клонче на дърво, или дори една игла от вида, използвана за плетене. От едната страна ще трябва да направите малък разрез, който трябва да бъде малко по-голям от лентата, за да може да се навива. Вкарвате началото на лентичката в този малък разрез и започвате да навивате. След като навиете лентата, освобождавате ролката от уреда, с който сте избрали да работите. Сложете лепило в края на лентата и ще имате една хубава малка ролка.

Тънките ленти обикновено се използват за украса, а големите се използват за създаване на триизмерни творения.Какво е Квилинг?

 

Ако искате да придобиете формата на капка, просто притиснете върха, като същото важи и за създаване на различни фигури. Възможностите да моделирате ролки от хартия са толкова много, че сами ще се учудите, когато понатрупате опит и започнете да реализирате вси повече и повече идеи. Използвайки въображението си, можете да създадете безкрайни теми: животни, цветя, малки кукли, дрехи и всичко, което желаете.


Простата техника, която има древен произход и се разпространява и в България , е чудесен начин да се забавлявате в свободното си време.

Какво е Квилинг?

http://www.ruchnaizrabotka.com/obiava/164/Цветна палитра

Тук може да разгледате различни картички и пана изработени с тази техника от автори в Ръчна изработка

http://www.ruchnaizrabotka.com/kategoria-8/podkategoria-97/Квилинг0 коментара
Трябва да се регистриран потребител за да добавите коментар! Ако вече сте регистрирани, моля влезте с потребителя си, можете да го направите като кликнете тук: Вход!