Мъниста от полимерна глина

преди 6 години, 8 месеци, 18 дни

Мъниста от полимерна глина

Мандаринки


Мъниста от полимерна глина

Полимерната глина е термопластичен материал - цветна еластична маса, която на външен вид и на пипане прилича на глина. Може да се пече в домашни условия във фурна на 100-130 ° С. В резултат на това, материалът губи способността си да променя формата си. Има различни марки на полимерна глина, които се характеризират с техния състав, производител, температура на печене. В допълнение към обичайните цветове може да бъдат намерени и полимерни глини с допълнителни ефекти: метални (с добавка на микроскопични частици слюда), флуоресцентни (светят в тъмното), полупрозрачни, имитиращи природен камък, течни (т.нар гел) и други. Продукти, направени от полимерна глина не се страхуват от водата и са доста здрави.

Това дава по-голяма свобода на въображението и позволява използването на полимерната глина в различни видове творчество. Лизавета от Черногорск, Русия казва, че я използва предимно за създаване на бижута, и показва как да направите мандарини мъниста от полимерна глина.


Ето какво ще ви е необходимо:

1) полимерна глина полупрозрачно оранжево и обичайните бяло, оранжево и зелено;

2) игла или карфица;

3) нож за пластмаса или канцеларски нож;

4) паста машина, точилка, нещо цилиндрично за разточване на глината;

5) бяла акрилна боя и четка;

6) клечки за зъби;

7) шкурка (най-фината);

8) Fimo гел (за слепване);

9) фина сол;

10) инструменти за да скулптурирате (каквито ползвате)

 За да започнете, вземете оранжевата полимерна глина и я рязмесете много добре между дланите. Месете поне една минута.
След това оформете парчето като салам (само с ръце с търкаляне на намасата), нарежете на малки парчета за предпочитане с еднакъв размер. После с пръсти придайте на всяко парче вид на резенче от мандарина и сглобете всички резенчета в една цяла мандаринка. В случая мандарината е със седем парчета и е много добър резултатът.


Мъниста от полимерна глина

Веднага ще отбележа, че е по-добре да се работи с ръкавици, така че върху продуктът да не остават пръстови отпечатъци, и той да изглежда много по-спретнат. В нашия случай наличието на пръстови отпечатъци не е толкова критично, защото ще покриваме с акрилна боя.

Освен това, с помощта на игла или карфица направете на всяко парче канали - една вертикална черта в центъра и няколко късометражни под различен ъгъл:


Мъниста от полимерна глина

Тези мандарини ще се използват като мъниста, така че използването на една и съща игла за пробиване на дупка в средата е задължително. След това ги изпратете във фурната за първо печене. Важно е да спазвате температурата на печене посочена върху опаковката на глината. Ако не я спазите и пуснете на по-висока, продуктът може просто да изгори с освобождаването на изключително опасни вещества. Печенето пък на по-ниска температура също нарушава процеса на полимеризация и детайлите могат да станат чупливи и започват да се ронят.

Продължителността на печене може първоначално да бъде малка - около 5 минути, като този процес трябва да се повтори.

След изпичането, покрийте с акрилна бяла боя. Това може да стане лесно с натискането на един ръб на клечката за зъби, върху все още топлия детайл - така боята ще изсъхне по-бързо. Важно е, боята да влезе във всички канали.


Мъниста от полимерна глина

Изчаквате хубаво да изсъхне и след това използвайте фина шкурка да премахнете излишната боя, оставяйки я само в улейчетата.


Мъниста от полимерна глина

Сега да подготвим "корите" за нашите плодове. Съберете парче бяла и оранжева полимерна глина в стандартен плътен цвят. Разточете всеки цвят по отделно, след това ги съберете и ги разточете отново, така че да получите дебелина около половин милиметър.


Мъниста от полимерна глина

„Обелките” на нашите мандаринки са готови и сега като загърнете плода, оставете малко въздух между него и обелката, за да капнете малко Fimo гел за слепване. По този начин по-добре пада гела в областта за свързване на обелката с плода.

Ето, какво трябва да получите:


Мъниста от полимерна глина

За да се направи "грапавост", всички мъниста от полимерна глина се потопят в купа сол и се овалват във вашите ръце, за да кристалчетата да полепнат хубаво по "обелките". Направете и няколко мъниста от полимерна глина цели мандаринки и ги оваляйте по същия начин.


Мъниста от полимерна глина


Отново изпратете мънистата от полимерна глина да се пекат в продължение на 5 минути. След изпичането ги измийте с вода, за да падне солта и да останат само следите от нея по обелката. Остава само да добавите зелените дръжчици. Те също трябва да бъдат закрепени изпечени с помощта на Fimo гел. Не забравяйте да пробиете дупка и на тях.


Мъниста от полимерна глина

Последно печене. Сега е по-добре да е за 10-15 минути. В този случай, ние ще бъдем сигурни, че мънистата от полимерна глина ще са съвършено изпечени. Ако температурата е вярна, тогава не съществува опасност от увреждане на работите, дори ако мандарините останат във фурната и за по-дълго време.

Накрая лакирайте готовите мъниста (с изключение на "обелките"). Това ще им даде блясък и ще защити боята от износване.

С помощта на различни метални елементи мандаринените мъниста могат да бъдат сглобени, например в комплект бижута (можете да си направите листа и мандаринени цветчета също от полимерна глина и да ги добавите).


Мъниста от полимерна глина

Тези мъниста от полимерна глина във формата на мандарини изглеждат страхотно!

Надявам се, че този урок ви беше интересен и полезен, особено за начинаещите.


Успех!

0 коментара
Трябва да се регистриран потребител за да добавите коментар! Ако вече сте регистрирани, моля влезте с потребителя си, можете да го направите като кликнете тук: Вход!