ДЕТСКАТА КУКЕРСКА МАСКА

преди 2 години, 3 месеци, 5 дни

Обичаят кукери, води началото си от преди 6000 години. Празникът се свързва със отминаването на зимата и началото на земеделската година.
Думата “кукер” е с тракийски произход и означава “високи, маскирани хора”.
На карнавалните кукерски шествия, кукерите се обличат със страховити дрехи и маски, а около кръста си носят звънци или траки. Вярва се, че колкото по голям шум вдигат, звънейки със звънците, толкова по-сигурно е, че ще прогонят злите сили и духове.
Хората вярват, че маскираните хора носят късмет, плодородие и благоденствие и затова всеки ги посреща с лакомства, яйца, вино и пара.
Важен атрибут, в колоритния кукерски костюм е кукерската маска. Тя е страховита и в повечето случаи набодобява животно. Някои маски са с две лица , като едната половина е с усмихнато и добро лице, а другата половина е зловеща, което също е символ на доброто и злото.
Всяка маска е уникална сама по себе си и е изработена с много въображение. Изработването им е цяло изкуство.
Маските се правят от различни материали като: плат, дърво, конци, прежди, пера, мъниста, кожи, рога, копчета, панделки и др. Много често върху маските може да видите парченца огледала, в които злите духове се отразяват и така биват отблъснати и прогонени. 
Маските са пъстроцветни.
Основният цвят е червеният – символ на плодородието, слънцето и огъня. Смята се че този цвят „гони” злите сили и духове.
Другият преобладаващ цвят е белият- символ на водата, светлината и чистотата.
Зеленият цвят в маската е символ на гората, а синият - на небето,

Като цяло това е още един празник от нашите традиции, които подскава на хората да съхранят доброто в себе си и да прогонят злото.

Ние от Карнавал подбрахме за вас уникални детски кукерски маски, изработени с любов към този празник. Насочили сме се към детската кукерска маска, защото искаме все повече деца да опознаят и обикнат празника, за да съхранят и продължат традицията и обичаят Кукеров ден.

Всяка от маските е творческа и се изработва по предварителна поръчка, за около 10 дни.

Не се колебайте да се свържете с нас.

Ние ще се постаряем да удовлетворим вашите желания.


0 коментара
Трябва да се регистриран потребител за да добавите коментар! Ако вече сте регистрирани, моля влезте с потребителя си, можете да го направите като кликнете тук: Вход!