Little Things

преди 6 години, 1 месеци, 4 дни

Този месец ще ви представим още един от нашите любими автори и това е Маргарита Шабанова с нейните бижута Little Things!

Little Things

Подробно описание за продуктите Little Things Little Things, може да прочетете в профила на Маги в нашия сайт www.ruchnaizrabotka.com

1. Кажи ни няколко думи за себе си.

Казвам се Маги и от почти две години вече живея в прекрасния Пловдив :) Наскоро навърших 27 (кога станаха толкова много?!), зодия Телец.

Имам завършени две висши – Икономика и Човешки ресурси, но през годините винаги съм се занимавала любителски с изкуство под най-различна форма – от рисуване, през фотография, до бродерии, шиене и разбира се – бижута.

2. Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Май нямам много свободно време... Но пък имам щастието хобито ми да се е превърнало в работа, така че двете неща малко се сливат. Но в страни от това – обожавам да чета книги (дори когато ходя, чета).

Little Things

3. Кога и как започна да се занимаваш с изкуство?

Откакто се помня, винаги съм се занимавала с изкуство под най-различни форми. Мисля, че съм наследила това от майка ми и всички по нейна линия. :D Тя е човек с невероятно въображение, иноватор, обича да изпипва нещата и винаги прави нещо различно. Тя ме е научила, че трябва да вложиш цялата си енергия в това, което правиш, да не следваш другите, а да създадеш свой път, стил, начин... И тогава се чувстваш наистина удовлетворен от това, което правиш и то ти се отблагодарява.

4. Защо започна да се занимаваш с изкуство?

Не се чувствах щастлива на тогавашната ми работа. Реших да напусна, да се преместя в нов град, да започна отначало нещо съвсем различно. Както казах, откакто се помня, винаги ми е било интересно да се занимавам с творчество, така че си беше съвсем естествено решение 

Little Things

5. Какво ти дава и какво ти отнема изкуството?

Не съм очаквала, че мога да получа тооолкова много положителна енергия, толкова прекрасни думи и подкрепа от хора, които не познавам. Влагам наистина много усилия, време и енергия за всеки детайл и удовлетворението от работата, когато се оцени, е наистина огромно.

Отнема ми почти цялото време и в края на деня съм тотално изтощена. Но пък знам, че си струва.

6. Изкуството при теб е хоби или основен източник на средства?

Имам щастието да е и двете :)

7. Какво най-много те вдъхновява, за да седнеш да твориш?

Вдъхновяват ме природата и цветовете. Но мотивация за работа ми дават хората, които ценят работата ми.


8. Като човек на изкуството, чувстваш ли се по-различна?

Не. Всеки човек е различен, но това се обуславя от характера, а не от това, с какво е избрал да се занимава.

Little Things

9. Как избра да правиш точно това?

Много лесно, всъщност :) Майка ми има прекрасна градина и през годините запазвах от всеки сезон по нещичко. Така в един момент се оказа, че имам доста изсушени цветя и само трябваше да намеря начин да ги претворя в нещо 

10. Как успяваш да си в течение с новостите и откъде се информираш?

Честно-казано, не го правя. Бих искала да създам собствен стил. Знам, че това, което правя не е някаква иновация и не съм открила топлата вода, но се старая да бъде различно все пак. Не само самото бижу, но и малките детайли правят разликата – представянето, декора за снимки, персонализираните опаковки и отношението към всеки един клиент. Гледайки други, няма начин да не ми повлияят – съзнателно или не. А не бих искала работата ми да се асоциира с тази на други творци – така просто се губиш и това, което правиш става безсмислено.


11. Трудно ли е в България да правиш това, което правиш и с какви трудности най-често се сблъскваш?

Трудно е, но може би навсякъде по света е така. В България като че ли няма подкрепа на един автор към друг, а точно обратното. Тук често се търси готова формула за успех и просто се копира, без да се влага въображение или поне опит за нещо по-различно. Потенциалните клиенти виждат едно безкрайно море от идентични продукти и не ценят ръчното творчество.

За тях то значи няколко съединени елемента или преправен китайски продукт. Затова и не разбират защо трябва да струва повече от бижуто в магазина примерно. И са прави. Когато не се влага собствена идея, различен подход и тн, без значение, че го е направила човешка ръка, продуктът не е с нищо по-различен от този в магазина.

Никак не обичам да използвам този израз, но в чужбина го няма това. Там всеки се стреми да бъде различен, уважава собствения си труд и този на другите. Като резултат, клиентите навън знаят какво е ръчна изработка, колко време отнема и че в крайна сметка не купуват съединени елементи или преправена идея, а цяла емоция, нещо, което не можеш да си купиш в магазина.

Little Things

12. Колко време най-често ти отнема изработката на едно изделие и каква техника и материали използваш?

Зависи от бижуто. Аранжирам всяко цветче в сферата, така че да добие вида, който има, а не просто да са безцелно наблъскани вътре. Но например аранжировката на цяла роза в малката сфера отнема много повече време, защото трябва да изглежда като току-що разцъфнал цвят 

Използвам най-вече стъклени сфери, както и други елементи от стъкло. Много хора ме питат дали са издръжливи сферите и дали цветята запазват вида си след време – и на двете отговорът е положителен. Стъклото не е тънко и само, ако го изпуснете от високо или върху асфалт например, ще се счупи. А цветята са изсушени по специален начин, така че остават непроменени във времето.


13. Какво би казала на хората, които искат да се занимават с изкуство?

Най-важното - да не се отказват, ако това ги прави щастливи, без значение трудностите. И да вложат идея, въображение и мисъл в това, което правят. Както казва Фабриката, „Ако трудно се вдъхновяваш и черпиш идеи основно от други творци – по-добре не се занимавай с това“.*

*става въпрос за Фабриката за творчество - https://www.facebook.com/Fabrikata, а цитатът е от тук http://fabrikatazatvorchestvo.wordpress.com/2013/11/07/%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%84%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%87/

14. Какво мислиш за сайтове, като Ръчна изработка?

Чудесна платформа са – предоставят още една възможност да се стигне до потенциалния клиент :)

15. Няколко думи или препоръки за нашия сайт.

Сайтът е чудесен и с невероятен екип! Един от най-добрите в България и определено утвърдил се за толкова време. Единствената ми препоръка е да има възможност за по-високо качество на снимките, които се качват за представянето на даден продукт :)

Little Things

Little Things0 коментара
Трябва да се регистриран потребител за да добавите коментар! Ако вече сте регистрирани, моля влезте с потребителя си, можете да го направите като кликнете тук: Вход!